вівторок, 21 листопада 2017 р.

День Гідності та Свободи

Указом Президента України від 13 листопада 2014 року, з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного  та майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени  2004 року та у листопаді 2013 року-лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів України та її європейського вибору, установити в Україні День Гідності та Свободи, який відзначати щорічно 21 листопада.
        
   Одне з молодих українських свят, проте має непросту історію і подвійне значення. Вперше цей день як святковий був відзначений у 2005 р. за указом президента Віктора Ющенка. Підставою став початок Помаранчевої революції у 2004 р. Тоді свято було назване Днем Свободи, і під таким іменем проіснувало протягом шести років — до 2011 р. Новий президент Віктор Янукович скасував указ свого попередника.
Надбанням масового протесту семирічної давності було відмовлено в актуальності, і відзначати початок революції перестали. Однак історія наполеглива
  так сталося, що саме 21 листопада 2013 року українці знову вийшли на Майдан, щоб висловити невдоволення владою. Приводом стала раптова відмова тандему Віктора Януковича та Миколи Азарова (тодішнього українського прем’єра) від підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.
На пропозицію журналіста Мустафи Найєма вийти на головну площу країни відгукнулися тисячі киян. Це стало початком Євромайдану, який пізніше переріс у Революцію Гідності і призвело до втечі чинної влади, кривавої бійні на Інститутській, спалаху сепаратизму на сході країни і антитерористичної операції.
Для користувачів бібліотеки проведено інформаційну годину "Україна - країна  гідності та свободи" мета: вшанувати патріотизм і мужність громадян,   постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів України та її європейського вибору,  прищеплювати любов до Батьківщини, зберегти та донести до користува об’єктивну інформацію про доленосні події в Україні початку ХХІ століття,  розвивати бажання стати гідними громадянами України. 



Немає коментарів:

Дописати коментар