пʼятницю, 29 вересня 2023 р.

 «Славні лицарі козацької доби!»



1 жовтня українці відзначають День захисників і захисниць України, українського козацтва та свято Покрови Пресвятої Богородиці.

“В ці складні для України роки наші воїни  щодня здійснюють подвиг — зі зброєю в руках і  боронять рідну землю від російського агресора.

Нову дату обрали зовсім невипадково. Споконвіку Пресвята Божа Матір була захисницею воїнів-захисників. Традиція дуже давня і походить ще від часів Київської Русі. Козаки навіть називали Покрову своєю заступницею і завжди молилися Діві Марії перед початком важливих битв. На Січі була побудована церква на честь Покрови Пресвятої Богородиці, де збиралися козаки подякувати захисниці після вдалого походу.

Покрова оберігає і оборонців сьогодення. Разом з усіма українцями воїни просять Пресвяту Богородицю подарувати мир Україні та захистити її кордони від ворогів.

“Низько вклоняємося світлій пам'яті полеглих та згадуємо усіх, хто в різні часи національної історії загинув у боротьбі за свободу і незалежність Української держави. Наша віра, правда та звитяга як символи свята Покрови завжди допомагали нам вистояти у боротьбі з ворогами й надалі надихають нас на перемогу. Нехай незламний і нескорений козацький дух захисників української землі усіх поколінь назавжди буде для нас невичерпним джерелом натхнення для розбудови сучасної та міцної України. Слава захисникам і захисницям України!”, 

До Дня свята Покрови Пресвятої  Богородиці та Дня  захисників і захисниць України, українського козацтва у  бібліотеці  влаштована книжкова тематична  виставка   «Славні лицарі козацької доби!»,  присвячена найбільш яскравим постатям Війська Запорізького та історії виникнення козацтва в Україні. Саме виникнення  козацтва допомогло консолідувати українців у боротьбі проти числених ворогів, які в ХV-ХVІІ  століттях неодноразово намагалися завоювати українські  землі.



Немає коментарів:

Дописати коментар